Schrijfkanon

Vanuit deze gedachten heeft beeldend kunstenaar en theatermaker Peter Zegveld als boegbeeld voor Het Land der Letteren in de Literatuurwijk in Almere Stad Het schrijfkanon (2001) ontworpen. Hoog op de geluidswal lijkt het in eerste oogopslag een gewoon kanon, maar wie beter kijkt, ziet dat de loop van het kanon een reusachtige pen is. De boodschap is duidelijk: macht schuilt niet in wapens, maar in woorden. De projectontwikkelaars wilden bij de voltooiing een kunstwerk in de Literatuurwijk plaatsen als herkenningspunt voor de nieuwe wijk.

In 2006 is de geluidswal opgehoogd en is het kunstwerk hoger geplaatst. Hierdoor is het vanuit de wijk niet meer zo goed te zien. Er loopt wel een pad over de wal naar Het schrijfkanon (2001). Ook nu nog is het een beeld van de wijk en niet alleen voor de automobilisten op de snelweg.

Cortenstaal, bakstenen sokkel, 2,3 x 2,0 x 4,6 m
Locatie Almere Stad, Hoge Ring, Literatuurwijk
Collectie De Collectie Almere / Museum De Paviljoens

“In veel historische vestingen en havensteden is het kanon een bekend beeld. Het is een overblijfsel uit vervlogen tijden, toen deze wapens ter verdediging van stad en land dienden. Almere is een nieuwe stad, de Literatuurwijk een wijk van deze tijd. Onze kracht hoeft zich niet meer te manifesteren middels het vechten en verdedigen met wapens, maar kan zich via het woord een weg zoeken. De pen is machtiger dan het zwaard. Het woord is een bouwsteen van de rede. En van de fantasie; de literatuur.”Peter Zegveld